Projektový den "Zdraví, sílu, najdeš v sýru"

08.05.2020 07:18

Polytechnické vzdělávání nabývá - chce se mi říci "Konečně!" - na významu. Návrat k přírodním vědám má své opodstatnění. A hlavně - pro děti má velké kouzlo. 
Protože jsem zemědělec, naše projektové dny se zaměřují na zemědělskou výrobu, zemědělskou techniku, na rostliny, zvířata, na životní prostředí a potraviny.

První z Projektových dnů ve škole je zaměřen na zpracování mléka, přesněji na výrobu sýrů. S dětmi se během dopoledne (může být i odpoledne nebo celý den) naučíme spoustu nových věcí. Povíme si stručně, kde se mléko bere, jaká zvířátka nám mléko dávají, co se musí s mlékem udělat, abychom ho mohli pít, abychom si vyrobili máslo, jogurty, sýry. Během programu si připravíme z 5 litrů mléka sýrovou hmotu, vložíme ji do forem, zbavíme syrovátky a uložíme do lednice k dozrání. Děti se zúčastní přímo celého procesu výroby sýru a přitom si samy mohou surovinu zpracovat a vložit do formiček.

Ve škole si pak dozrálý měkký sýr dochutíte podle jednoduchého návodu a můžete sýr společně podávat k svačině nebo dát ochutnat maminkám.

Zpět

Kontaktujte nás